Epilepside Erken Teşhis Önemlidir
Epilepsinin aslında tüm vücutta kasılmalarla giden epileptik nöbetler dışında semptomları olduğunu vurgulayan Nöroloji uzmanı Prof. -sürekli semptomlar
Epilepsi nöbetleri ile kendini gösteren hastalık toplumda oldukça yaygın bir sorundur. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüzde 0,5-1 sıklıkta görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Prof. beyindeki nöronların geçici elektrik deşarjları”. Epileptik nöbet olduğunda hastanın gelip geçici bilinç kaybı ya da farklı özelliklerde semptomlar yaşayabileceğini ancak tek bir nöbet geçirmesinin kişinin epilepsi olduğu anlamına gelmeyebileceğini söyledi.
Epilepsi Çocuklukta ve Yaşlılıkta Daha Sık Görülür!
Epilepsinin her yaşta ve zamanda ortaya çıkabileceğini, ilk 16 yaşına kadar ve 65 yaşından sonra epilepsinin görülme sıklığının arttığını belirten Prof. 16 epilepsidir. Çocuklukta beyin olgunlaşmasına bağlı olarak ergenlikte sona erebilen epilepsi türleri de vardır. Ancak erişkinlerde 65 yaşından sonra nörodejeneratif hastalıkların (bunama/parkinson ve serebrovasküler hastalıklar vb.) görülme sıklığının artmasıyla birlikte, yaşla birlikte artan sıklıkta çocukluk çağına göre daha sık görülmektedir.
Epilepsi Hastaları Nöbet Olduğunu Fark Etmeyebilir!
Epileptik nöbetlerin pek çok farklı türü olduğunu ve nöbetler sırasında bilinç/farkındalığın etkilendiğini hatırlatan hasta, nöbet geçirdiğinin farkına varmaz. Aktekin, “Bu hastalar nöbet geçirdiklerinin farkında olmadıkları için hem kendilerini hem de başkalarını yaralayabiliyorlar. Çocuklukta nöbet geçirme veya bilinç veya farkındalık kaybıyla nöbet geçirme riski olmasına rağmen, araba kullanmadıkları için bu çalışmada bahsedilmedi. Ancak trafik ışıklarında beklerken ya da karşıdan karşıya geçerken dalma şeklinde nöbet geçirmeleri hayati tehlike oluşturabiliyor.” dedi.
Fokal Epilepsili Hastaları İçeren İlgi Çekici Çalışma
Tüm olayların yaklaşık yarısını oluşturan fokal epilepsi hastalarında yapılan ilginç bir çalışma hakkında bilgi veren ve erken teşhise dikkat çeken Prof. Aktekin, “Amerikan tıp dergisi Neurology’nin Haziran 2023 sayısında yayınlanan bir çalışmada Prof. , fokal epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 5’inin teşhis konmadan önce araba kullanırken kaza geçirdiği gösterildi. Doğru teşhisin değerine işaret eden çalışmada; 447 fokal epilepsi hastası üzerinde yapılan çalışmada; Bu hastalardan 23’ünün yani yüzde 5’inin teşhis konmadan önce bir veya daha fazla nöbet geçirdiği ve bu 23 hastanın yüzde 30’unun araba kullanırken geçirdikleri nöbetle teşhis konulduğu belirlendi. Bu nöbetler sonucunda meydana gelen 19 motorlu araç kazasından 11’i hastaneye yatmayı gerektirecek kadar önemlidir. Çalışmanın bir diğer sonucu da çalışan kişilerin çalışmayan kişilere göre tanı konmadan önce araç kullanırken nöbet geçirme ihtimalinin 4 kat daha fazla olduğudur. Ancak, kasılma belirtisi olmayan (yani kas kasılmadan anlık dalış) bilinç/veya farkındalık kaybı (diyaleptik nöbet) gibi motor olmayan nöbetleri olanlarda, araç kullanırken nöbet geçirme riskinin daha yüksek olduğu bulundu. motor nöbetlerle (kasılmalar gibi). Bu durum hem hastaların kendileri hem de trafikteki kişiler için risk oluşturabilmektedir. Bununla birlikte, tedavi altındaki bireylerin güvenle araba kullanması “çoğu durumda” mümkündür. Bunun için öncelikle tanının konması gerekiyor.”
Epilepsinin Erken Teşhisi İçin Belirtilere Dikkat!
Nörolog Prof. Dr. Berrin Aktekin, çalışmada da belirtildiği gibi hastalığın aslında tüm vücutta kasılmalarla giden epileptik nöbetler dışında semptomları olduğunun altını çizerek, koku-baş dönmesi gibi kısa süreli ancak süreksiz, nahoş değişiklikler olduğuna dikkat çekti. -davranış ve duygulanım-anlamsız kısa vadeli düşüşler göz ardı edilebilir. Bu nedenle kısa süreli ve aralıklı semptomlarda farkındalık yaratarak bir nöroloji uzmanına başvurmanın değerine dikkat çekti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)